Landdegradatie is een enorm probleem in Tigray. Een grote oorzaak hiervan is overbegrazing. Dit is nefast voor de ontwikkeling en het herstel van de vegetatie.
Geulerosie is een rechtstreeks gevolg van overbegrazing. Tijdens het regenseizoen worden tonnen bodem weggespoeld omdat de schaarse vegetatie de bodem niet kan vasthouden.
Bomen aanplanten kan erosie bestrijden. Door bepaalde zones in het landschap te omsluiten als “exclosures” kunnen grote grazers geen schade meer aanrichten aan jonge aanplanten.
De jonge zaailingen worden opgekweekt onder een strooien dakje om uitdroging tegen te gaan. De zaailingen die geplant werden onder het bestaande struikgewas kennen het grootste succes. Daar heerst een gunstig microklimaat met voldoende bodemvocht om het boompje goed te laten doorgroeien.
Met natuurlijke hulpmiddelen kan het gewenste effect ook bereikt worden.
De exclosures worden gemarkeerd in het veld en worden jaarlijks opgevolgd.De overlevingsgraad van de jonge boompjes wordt ingeschat.
De meeste inheemse boomsoorten hebben zich goed aangepast aan grazers. Daarom werken we uitsluitend met inheemse soorten. Ze dragen vaak takdoornen wat grote grazers zou moeten afweren, maar dit lukt niet altijd…Een goed ontwikkelde vegetatie is voordelig voor de biodiversiteit. En dat vindt deze Cinammon-chested bee-eater ook!
Rond kerken vind je vaak de best ontwikkelde bossen. Deze bosrelicten zijn heiligdommen en bestaan bijgevolg in een bijna onaangeroerde staat.
Trees for farmers probeert zoveel mogelijk met de lokale gemeenschappen samen te werken. Het doorstromen van informatie is daarbij van cruciaal belang.
Trees for farmers probeert ook via andere wegen lokale gemeenschappen te ondersteuren. De mest van het vee kan in deze biogasinstallatie gebruikt worden om energie op te wekken.
Waar er ruimte is kunnen bijenkorven geplaatst worden. Daar hebben de lokale gemeenschap, de vegetatie en bestuivers allen voordeel bij!